0.9 C
Amsterdam

Armeens-Turks politicus gekapitteld na voorstel tot genocide-erkenning

Lees meer

De Armeens-Turkse oppositiepoliticus Garo Paylan heeft een wetsvoorstel ingediend voor de erkenning van de Armeense Genocide in 1915, die door de Turkse staat ontkend wordt. Dat heeft hem de woede opgeleverd van regeringspartij AKP en andere nationalistische partijen in het parlement. Dit meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

Het wetsvoorstel wil erkenning voor de moord op anderhalf miljoen Armeniërs en andere christenen in het toenmalige Ottomaanse rijk. Ook wil het voorstel een onderzoek naar de ambtenaren die verantwoordelijk waren voor de doden, de verwijdering van de namen van daders in publieke ruimtes en Turks burgerschap voor de nakomelingen van vluchtelingen.

‘De Armeense Genocide vond hier plaats, in dit land, en gerechtigheid kan alleen gediend worden in dit land, Turkije’, aldus Paylan, die lid is van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

Deze woorden viel de regering-Erdogan in het verkeerde keelgat. Het wetsvoorstel, dat vanwege een genocide-ontkennende meerderheid in het parlement toch al kansloos was, werd om ‘statutaire’ redenen linea recta verworpen door de Turkse parlementsvoorzitter (AKP).

‘De brutaliteit van het indienen van zo’n voorstel kan alleen met steun van buiten Turkije tot stand komen’, zei de parlementsvoorzitter’, daarom moest dit geweigerd worden. Zulk gedrag is niks anders dan provocatie’.

De Armeense Genocide wordt tot dusver ontkend door de Turkse staat. De Kanttekening ging daar eerder over in gesprek met genocidewetenschapper Anthonie Holslag en de Turks-Nederlandse historicus Armand Sag, die vraagtekens plaatst bij het genocidebegrip.

- Advertentie -