14.8 C
Amsterdam

Armeense, Azerbeidzjaanse en Turkse Nederlanders clashen op social media

Lees meer

De strijd tussen Armenië en Azerbeidzjan wordt in Nederland voortgezet door social mediagebruikers met een achtergrond uit beide landen, maar ook door Turkse Nederlanders.

Het gaat hier bijvoorbeeld om Armeense Nederlanders die juichen als ze foto’s van dode Azerbeidzjaanse soldaten zien. Of Azerbeidzjaanse Nederlanders die Armeense Nederlanders bedreigen. Ook Turkse Nederlanders mengen zich in de ‘strijd’, bijvoorbeeld door te betreuren dat de Armeense Genocide niet voor 100 procent gelukt is.

De oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach, waarbij Turkije de Azerbeidzjanen moreel en vermoedelijk ook militair steunt, zorgt ook voor hoogoplopende emoties in Nederland.

In besloten Armeense Facebookgroepen kan het er soms hard aan toegaan, vertelt een anonieme Armeense Nederlanders aan de Kanttekening.

‘Ze juichen bijvoorbeeld als er Azerbeidzjaanse soldaten sneuvelen en delen enthousiast deze foto’s. Ik voelde mij zo misselijk, dat ik deze haat liever niet wilde delen. Maar nu zijn deze berichten weggehaald, omdat de moderator kennelijk besloten heeft om foute reacties te modereren.’

Eén Facebookbericht (foto) uit een van deze groepen weet ons toch nog te bereiken. Het is een vermoedelijk gephotoshopte foto van een door Armeniërs ‘kapotgebombardeerd’ overheidsgebouw. ‘Armeniërs, laat die Turken huilen! Moge Baku (de hoofdstad van Azerbeidzjan, red.) hetzelfde lot hebben’, staat er boven de foto.

‘Turken’ wordt vaak gebruikt als synoniem voor Azerbeidzjanen, laten we ons vertellen door onze anonieme Armeens-Nederlandse bron.

Aan het AD vertelde de Azerbeidzjaans-Nederlandse Ilkana Goja-Van den Berg (47) gisteren al dat ze op social media is aangevallen en bedreigd door Armeniërs en haatmailtjes heeft ontvangen. ‘In een bericht stond zelf: wij gaan jullie uit Nagorno-Karabach verdrijven tot aan Mongolië.’

Ook haar zesjarige zoontje is op het schoolplein lastiggevallen. ‘Je moeder komt uit een agressief land’, was een van de opmerkingen die haar zoontje naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

Er zijn ook Azerbeidzjaanse en Turkse Nederlanders die Armeense Nederlanders intimideren. Zo schrijft Selim* op Facebook: ‘Onze voorouders hebben niet goed aangepakt ze hadden ze allemaam moeten uutroeie [sic].’ Hij doelt hiermee op de Armeense Genocide van 1915, toen de Ottomaanse autoriteiten ongeveer anderhalf miljoen Armeniërs hebben vermoord.

En Silindii* schrijft ‘ik wil zo graag een bom gooien op hun’ onder  een foto met demonstrerende Armeniërs. Dat is ook de reactie van Melis*: ‘1 bom daar tussen die armene gooie allemaal dood.’ Een andere social mediagebruiker dreigt met het verkrachten van Armeense vrouwen en meisjes: ‘Was ik maar daar had ik jullie zussen bukake gegeven’.

Een andere anonieme Armeense Nederlander hekelt de haatberichten van Armeense en Azerbeidzjaanse kant. ‘Liever naïef dan haatdragend en bloeddorstig’, schrijft ze.

*(Achter)naam bij redactie bekend.

- Advertentie -