14.8 C
Amsterdam

Armoede en discriminatie groot probleem in de ouderenzorg

Lees meer

Uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Saskia Duijs blijkt dat de ouderenzorg geplaagd wordt door armoede, racisme en discriminatie.

‘Over armoede, discriminatie en racisme wordt in de zorgsector te weinig gesproken’, zegt Duijs. ‘We hebben onderzocht wat de impact hiervan is op de gezondheid van zorgmedewerkers en op de keuze om zzp’er te worden.’ Duijs promoveert aanstaande vrijdag op dit onderwerp aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De onderzoekster keek niet alleen naar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen mensen met en zonder geldzorgen, en tussen witte mensen en mensen van kleur. Het bleek dat witte mannen vaker meer kregen betaald dan hun vrouwelijke collegae, of vaker een leidinggevende functie kregen. Mannen met een donkere huidskleur moesten, aldus Duijs, harder werken om deze voordelen te krijgen.

Veel zorgmedewerkers zitten in een kwetsbare sociaaleconomische positie. Ze prefereren een zzp-contract boven werkloosheid, omdat ze bang zijn om in de schulden terecht te komen. Een vrouw moest tijdens de coronapandemie kiezen tussen onbeschermd doorwerken – met alle risico’s van dien voor haar en haar kind met een kwetsbare gezondheid – of tijdelijk niet werken en in de schulden komen.

- Advertentie -