8 C
Amsterdam

Onderzoeker: gemeente Arnhem loog over discriminatierapport

Lees meer

De gemeente Arnhem niet alleen een rapport over discriminatie niet naar de gemeenteraad gestuurd, maar daarna ook nog gelogen over dit rapport. Dat stelt onderzoeker Hans Siebers, docent aan Tilburg University en maker van het rapport.

Siebers concludeerde in zijn rapport dat de gemeente Arnhem bij de selectie en promotie van personeel discrimineert. ‘Allochtonen’ worden minder snel aangenomen en maken minder snel promotie.

Het rapport was in 2019 klaar, maar kwam niet bij de gemeenteraad terecht. Dit gebeurde pas toen raadslid Nathalie Nede van de ChristenUnie lucht van de zaak kreeg.

Woensdag werd wethouder Jan van Dellen van de VVD hierover stevig aan de tand gevoeld in de gemeenteraad. Van Dellen stelde dat het onderzoek van Siebes nog niet was afgerond en dat er intern veel kritiek op het rapport was.

Dit schoot Siebers in het verkeerde keelgat. Volgens hem maakt de gemeente Arnhem zich schuldig aan een ‘partijtje liegen’ en schaadde Van Dellen met zijn opmerkingen de reputatie van Tilburg University. De kritiek van de gemeente op Siebers’ rapport is ‘misplaatst en ongepast’, aldus Siebers zelf.

Wethouder Van Dellen besloot afgelopen weekend met de onderzoeker in gesprek te gaan en tot een compromis te komen. Er komt nu een onafhankelijke commissie die moet kijken wat er precies is misgegaan.

- Advertentie -