13.3 C
Amsterdam

Arnhem maakt zich hard voor hijab bij boa’s, ondanks landelijk verbod

Lees meer

De Arnhemse gemeenteraad draagt het college op zich hard te maken voor de hijab bij boa’s, ondanks het feit dat de Tweede Kamer dit onlangs nog heeft verboden.

Gisteravond werd een motie van Denk/Verenigd Arnhem en D66 door de Arnhemse gemeenteraad aangenomen. ‘In een stad die inclusief wil zijn is deze vorm van inclusiviteit nog niet duidelijk vastgelegd’, aldus Yildirim Usta van Denk/Verenigd Arnhem tegen de Gelderlander.

Eind vorig jaar werden in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht soortgelijke voorstellen aangenomen. Maar in december nam de Tweede Kamer een PVV-motie aan die dit verbiedt. De stadsbesturen van Rotterdam en Utrecht hebben daarop besloten vooralsnog niet aan dit Kamerbesluit te tornen.

De Arnhemse raad draagt het college formeel opdraagt om nu werk te maken van het toestaan van de hijab bij boa’s. Maar Arnhemse boa’s lopen rond in uniformen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liggen. Dat uniform kan de gemeente Arnhem niet zelf aanpassen. Daarom wordt het college nu indirect opgeroepen om zich te laten gelden in gesprekken die later dit jaar volgen met de VNG en jusititieminister Dilan Yesilgöz hierover.

Nu Arnhem dus lijnrecht ingaat tegen het Haagse verbod, moet de Rijksoverheid ingrijpen. Dat stelde Telegraaf-verslaggever Wierd Duk vanochtend in het tv-programma WNL Vandaag. Duk had ook nog een aantekening bij de ‘emancipatie’ waar lokale progressieve partijen zich op beroepen bij het aannemen van pro-hijabmoties. ‘Niet het dragen van de hoofddoek in uniform, maar het afleggen van de hoofddoek in uniform – dát is emancipatie.’

- Advertentie -