14.2 C
Amsterdam

As-Soennah-moskee wint rechtszaak tegen Belastingdienst ‘die mogelijk heeft gediscrimineerd’

Lees meer

De Belastingdienst heeft de Haagse As-Soennah-moskee ten onrechte financieel benadeeld. De stichting verloor in 2018 haar zogeheten ANBI-status die recht geeft op belastingaftrek, vanwege een onderzoek waarbij uitsluitend islamitische organisaties werden gecontroleerd. De rechtbank sluit voor de eerste keer discriminatie van de belastingdienst niet uit. Zo meldt de NRC.


De zaak was aangespannen door de As-Soennah-moskee. As-Soennah meent vanwege haar islamitische achtergrond te zijn geselecteerd voor een onderzoek. De rechter lijkt daarin mee te gaan. Uit overlegde stukken blijkt volgens de rechter dat de Belastingdienst ‘verhoogde belangstelling’ had voor ‘giften aan moskeeën’ en dat moskeeën ‘op zichzelf reeds als frauderisico worden gezien’.

Uit de rechtszaak die As-Soennah heeft gewonnen, wordt duidelijk dat de fiscus zich specifiek richtte op islamitische stichtingen, vanuit de veronderstelling dat zij op grote schaal zouden frauderen met giften. De aanpak begon bij het zogeheten ‘Combiteam Aanpak Facilitators’ (CAF), dat ook jacht maakte op ouders in het toeslagenschandaal.

De fiscus weigerde stukken te verstrekken over zijn selectiecriteria. Daarom kan volgens de rechter niet worden uitgesloten dat de moskee vanwege haar islamitische achtergrond doelwit is geworden van onderzoek – en er dus sprake is van discriminatie. De moskee krijgt haar ANBI-status terug.

De Belastingdienst zegt ‘vanwege geheimhouding’ niet te kunnen reageren op het vonnis en beraadt zich op hoger beroep.

- Advertentie -