23.1 C
Amsterdam

Asielzoekers in Brussel slapen in vrieskou op straat

Lees meer

In de Belgische hoofdstad Brussel slapen tientallen asielzoekers noodgedwongen op straat. Rondom het aanmeldcentrum zoeken ze in de vrieskou naar beschutting, omdat er geen opvanglocaties voor ze zijn. Zo meldt de Turkse nieuwssite SonHaber.

Asielzoekers staan ’s ochtends al vroeg in de rij voor het aanmeldcentrum in Brussel, dat ook wel Petit Chateau wordt genoemd. Diegenen die ’s avonds nog steeds niet zijn toegelaten, worden door de politie en het veiligheidspersoneel weggestuurd van de ingang. Dan rest er niks anders dan in de steegjes en onder bruggen rondom het aanmeldcentrum te verblijven, om de volgende ochtend nog een poging te wagen. 

Met dekens, kleedjes en hier en daar een matras proberen ze zich te wapenen tegen de kou, zo meldt de Turkse site. Ook in de Europese hoofdstad kwamen de temperaturen deze week onder nul.

Ook in België tekort aan noodopvang

In België kraakt en piept de noodopvang al lange tijd door een gebrek aan locaties. Volgens Eurostat hebben in 2020 bijna 13.000 mensen in België een asielaanvraag ingediend. In 2022 was dit aantal al opgelopen naar ruim 32.000. 

De Belgische overheid weigert, ondanks vele rechterlijke uitspraken, extra opvanglocaties te openen, ook nadat de Belgische overheid vijf maal door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers is getikt.

- Advertentie -