16.9 C
Amsterdam

Asielzoekers in Ter Apel dreigen weer buiten te moeten slapen

Lees meer

Er dreigen opnieuw asielzoekers buiten te moeten slapen bij het azc van Ter Apel. Gisteravond is dit voorkomen dankzij de buurgemeente Stadskanaal, die te hulp schoot

Afgelopen nacht sliepen 44 mannelijke asielzoekers in een sporthal in Stadskanaal. Burgemeester Klaas Sloots had zijn hulp aangeboden aan burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, de gemeente waar het overvolle azc van Ter Apel ligt. Om 11 uur ‘s avonds kreeg Sloots een telefoontje dat zijn hulp goed gebruikt kon worden, zo vertelt hij aan RTV Noord. ‘We zijn aan de slag gegaan en om kwart over één ‘s nachts hadden we alles klaarstaan. En heel kort daarna kwamen de mensen vanuit Ter Apel aan.’

De burgemeester kon, zo vertelt hij, niet zomaar naar bed gaan wetende dat er 15 kilometer verderop mensen buiten zouden slapen. Dit zou inderdaad gebeurd zijn als hij niet te hulp was geschoten. Het COA had eerder die avond al aangegeven dat het alleengaande mannen de toegang moest weigeren omdat het azc vol was. In het weekend hadden asielzoekers de nacht doorgebracht in de mobiele units op het terrein, die bedoeld zijn om de bewoners overdag een dak boven het hoofd te bieden, maar niet geschikt zijn om in te slapen. De brandveiligheid kan niet worden gegarandeerd in de units, legt het COA uit.

Dat er toch wordt geslapen in de units, komt doordat het COA burgemeester Velema de keuze zou hebben voorgelegd: of asielzoekers zouden buiten op het gras moeten slapen, of in de cabins, schrijft het Parool. De gemeente Westerwolde besloot daarop het COA een ‘hoge’ dwangsom op te leggen, in een poging het slapen in de mobiele units te voorkomen.

Het gesteggel tussen het COA en de gemeente duurt al jaren en is het resultaat van een oneerlijke spreiding van asielzoekers over Nederlandse gemeenten. De spreidingswet zou hier verandering in moeten brengen, maar de huidige minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, wil de spreidingswet afschaffen voordat de vruchten ervan zijn geplukt.

Twee weken geleden kwam de minister met een onverwachte maatregel, waarbij asielzoekers die boven het toegestane aantal van 2000 uitkwamen, gedwongen verspreid werden over andere gemeenten. Het was echter een pleister op de wond en geen structurele oplossing. Ook de overnachting in Stadskanaal is dat niet, erkent de burgemeester van deze gemeente. Maar vandaag wordt opnieuw gekeken naar een oplossing voor de volgende nacht.

- Advertentie -