14.4 C
Amsterdam

‘Rusland gebruikt pro-Assad-milities in strijd tegen Oekraïners’

Lees meer

Terwijl Rusland de bestorming van Kiev voorbereidt, heeft president Poetin Syrische milities laten invliegen voor een naderende stadsguerrilla. Dit zeggen Amerikaanse overheidsbronnen, meldt de Amerikaanse krant the Wall Street Journal.

Ook op sociale media wordt melding gemaakt van pro-Assad-milities die zijn opgeroepen. Zo meldt de Syrische mensenrechtenactivist Mohamed al Neser dat de zogeheten Shabiha-militie, ‘één van de bloedigste pro-Assad-milities’ en andere groepen zijn opgeroepen om zich gereed maken voor de Russische invasie van Kiev.

‘Als dit waar is, dan plant Poetin een stadsguerrilla. Met andere woorden: moordpartijen door vechters die hun eigen bevolking hebben afgeslacht en verkracht’, aldus Al Neser.

Volgens de Azerbeidjaanse nieuwssite Azeri Times, die zich beroept op informatie van de Turkse inlichtingendiensten, worden de Syrische milities – maar ook leden van het Russische huurlingenleger Wagner én Armeniërs – via Armenië ingevlogen. De Syrische troepen zouden dus al in Rusland zijn.

Volgens oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is het ‘zeker niet’ ondenkbaar dat Syrië troepen aan Rusland levert. ‘De Russen steunen Assad in Syrië en bombarderen in dat land. Het zou zomaar kunnen dat de Russen nu hulp nodig hebben en zeggen ‘voor wat hoort wat’ stelt de oorlogsverslaggever in het tv-programma Goedemorgen Nederland (WNL).

Mart de Kruif, oud-commandant van de Landstrijdkrachten, twijfelt in hetzelfde tv-programma over of het nieuws wel klopt, omdat ‘de effectiviteit van soldaten uit Syrië halen en ze dan in Oekraïne inzetten niet zo groot’ is. Ook zitten er ingewikkelde ‘juridische aspecten’ aan vast.

Rusland steunt al vanaf het uitbreken van de Arabische revolutie in Syrië (2011) onafgebroken het Assad-regime. Vanaf 2015 is Rusland direct militair betrokken via luchtoperaties, waarbij het vuile werk op de grond werd gedaan door Syrische en Iraanse milities.

- Advertentie -