14.4 C
Amsterdam

‘Assad slaat Turks dialoogverzoek af’

Lees meer

De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft een Turks verzoek voor dialoog afgeslagen. Dit meldt de Turkse nieuwssite Duvar op basis van anonieme bronnen. Turkije is al een tijdje bezig om de banden met het Assad-regime aan te halen, waarmee het al meer dan tien jaar op vijandige voet staat.

Assad is bepaald geen fan van Erdogan, die nog altijd de rebellen steunt die Assad hebben geprobeerd omver te werpen. Maar zo’n ontmoeting met Assad zou Erdogan goed uitkomen voor de verkiezingen van volgend jaar, geven de bronnen als reden voor Assads vermeende weigering.

Erdogan voelt electorale druk om de miljoenen Syriërs in Turkije weer terug te sturen en daarover een deal te maken met Assad. ‘Er kan geen wrok zijn in politiek’, zei Erdogan vorige week over een mogelijke ontmoeting met Assad. Erdogan lijkt alsnog zijn verlies te nemen. Maar Erdogan wil ook tot een deal met Assad komen over een grondoperatie tegen de Koerden in Noord-Syrië, meldt Duvar.

Syrië wordt ook door steunpilaar Rusland, die goede banden onderhoudt met de Erdogan-regering, onder druk gezet om tot een vergelijk met Turkije te komen. Maar Syrië wil daar dus helemaal niet aan meewerken, meldt Duvar.

Experts verklaarden al eerder tegen de Kanttekening dat het Syrische regime daar helemaal geen trek in heeft. De gevluchte Syriërs behoren allemaal tot de soennitische achterban van oppositiegroepen die Assad liever kwijt dan rijk is.

 

- Advertentie -