17.2 C
Amsterdam

Atasoy geeft niet op, meldt liefst negen nieuwe islamitische scholen aan

Lees meer

Soner Atasoy, voormalig directeur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, heeft negen nieuwe islamitische middelbare scholen aangemeld. Ze dragen alle de naam Novum Saeculum Lyceum. Dat schrijft NRC.

‘Als hij slaagt, tellen Gouda, Veenendaal, Tilburg, Rijswijk, Nijmegen, Almere en Eindhoven vanaf 2026 hun eerste islamitische middelbare school, en breidt Atasoy het aanbod in Amsterdam en Utrecht uit,’ meldt de krant.

Het is nog maar de vraag of dat allemaal lukt. Zo werden in 2022 nagenoeg alle veertien middelbare-schoolplannen, waaronder vijf islamitische, afgewezen omdat de initatiefnemers onvoldoende hadden uitgewerkt hoe ze leerlingen met burgerschapsonderwijs democratische waarden wilden bijbrengen. Later kreeg een deel van die scholen overigens alsnog goedkeuring van het ministerie.

Atasoy voerde jarenlang een bittere strijd met de Nederlandse overheid. Zo vertraagde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) in 2016 de komst van het Haga Lyceum, totdat de Raad van State alsnog rijksfinanciering afdwong. In 2020 berispte de rechter minister Arie Slob (ChristenUnie), die probeerde Atasoy te laten opstappen vanwege vermeend wanbeheer en slecht burgerschapsonderwijs op zijn school. En ook minister Dennis Wiersma zat in Atasoys nek, toen die laatste in 2022 een private school wilde lanceren onder de naam Achterhuis Lyceum. Wiersma reageerde door privéonderwijs aan strengere regels te onderwerpen.

Ook ging burgemeester Femke Halsema in de fout, toen ze bekendmaakte dat de AIVD had gewaarschuwd voor Atasoy en zijn bij het Haga Lyceum betrokken broer. De twee verkeerden volgens de veiligheidsdienst sinds 2000 in een ‘salafistische en radicale omgeving’, hadden contact met Tsjetsjeense terroristen en stuurden de school een salafistische kant op. Deze verdenkingen waren ‘onvoldoende onderbouwd’ en ‘te ongenuanceerd’ was later echter het oordeel van toezichthouder CTIVD.

- Advertentie -