10 C
Amsterdam

Australisch verbod op IS-vlag kan godsdienstvrijheid inperken

Lees meer

De islamitische lobbyorganisatie Australian Muslim Advocacy Network (AMAN) in Australië waarschuwt voor een wetsvoorstel tegen haatsymbolen, zoals het hakenkruis en de IS-vlag. ‘De politie zou een heksenjacht kunnen starten tegen allerhande islamitische teksten.’

Het wetsvoorstel ‘Wijziging wetgeving terrorismebestrijding (in de volksmond de wet tegen haatsymbolen genoemd), richt zich primair op het hakenkruis en andere extreemrechtse symbolen. Dat meldt de Islam Omroep.

De initiatiefnemers hebben het echter ook gemunt op IS-vlag met een saillant detail: ‘ook aanverwante symbolen of symbolen die erop lijken zullen onder het verbod vallen’. Hierdoor kunnen reguliere Arabische koranteksten ook in het vizier komen.

Dat laatste punt baart bij moslims zorgen. ‘De tekst op de vlag is in het Arabisch. Een taal die de overgrote meerderheid in Australië niet machtig is. Betekent dit dat Arabische teksten in het algemeen niet meer kunnen?’, aldus Islam Omroep.

De Australische Arbeiderspartij heeft op de kritiek van de moslimorganisaties gereageerd. ‘We zullen luisteren naar de zorgpunten’, sust een woordvoerder van die partij. ‘Het wetsvoorstel is nog niet definitief’, meldt de Australische SBS NEWS.

Uit een studie blijkt dat er tussen 2014 en 2021 bijna 929 islamofobe haatincidenten zijn geweest in Australië. Alleen Joden in Australië zijn een groter doelwit met met 2142 antisemitische incidenten.

- Advertentie -