20.7 C
Amsterdam

‘Betere baankans autochtone aanrander dan migrant zonder strafblad’

Lees meer

Autochtone zedendelinquenten hebben betere baankansen dan Nederlanders met een migratieachtergrond zónder strafblad. Dat blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht.

De wetenschappers analyseerden sollicitaties door 520 sollicitanten voor praktische beroepen als timmerman, elektricien, orderpicker en chauffeur. Eerder onderzoek toonde al aan dat stereotypering een grotere rol zou kunnen spelen bij dit soort functies dan bij bijvoorbeeld kantoorbanen of wetenschappelijk werk.

De onderzoekers keken specifiek naar de sollicitaties door mensen met een strafblad zoals gewelds- en zedendelinquenten. Zij worden niet significant minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is hun bevinding. Wel zagen ze dat werkgevers vaker negatieve reacties terugsturen aan mensen die behoren tot een etnische minderheidsgroep.

Als je een autochtone Nederlander bent en solliciteert voor bijvoorbeeld chauffeur, dan heb je – bij een even goede sollicitatiebrief en vergelijkbaar cv – dus meer kans om uitgenodigd te worden dan wanneer je een niet-Westerse migratieachtergrond hebt. Deze bevinding ligt in de lijn van eerder onderzoek uit Amerika, aldus de wetenschappers.

- Advertentie -