‘Betere baankans autochtone aanrander dan migrant zonder strafblad’

Lees meer

Autochtone zedendelinquenten hebben betere baankansen dan Nederlanders met een migratieachtergrond zónder strafblad. Dat blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht.

De wetenschappers analyseerden sollicitaties door 520 sollicitanten voor praktische beroepen als timmerman, elektricien, orderpicker en chauffeur. Eerder onderzoek toonde al aan dat stereotypering een grotere rol zou kunnen spelen bij dit soort functies dan bij bijvoorbeeld kantoorbanen of wetenschappelijk werk.

De onderzoekers keken specifiek naar de sollicitaties door mensen met een strafblad zoals gewelds- en zedendelinquenten. Zij worden niet significant minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is hun bevinding. Wel zagen ze dat werkgevers vaker negatieve reacties terugsturen aan mensen die behoren tot een etnische minderheidsgroep.

Als je een autochtone Nederlander bent en solliciteert voor bijvoorbeeld chauffeur, dan heb je – bij een even goede sollicitatiebrief en vergelijkbaar cv – dus meer kans om uitgenodigd te worden dan wanneer je een niet-Westerse migratieachtergrond hebt. Deze bevinding ligt in de lijn van eerder onderzoek uit Amerika, aldus de wetenschappers.

- Advertentie -

1 REACTIE

 1. Wat is dit voor een ‘natte wind’ verhaal ? Er worden twee kreten losgelaten die geen
  enkel verband hebben in de tekst zelf. Nergens staat vermeld dat mensen zonder
  migratie achtergrond — die een strafblad vermelden bij een sollicitatie — wel een
  baan kregen. Op grond van privacy wetgeving mag er helemaal niet gevraagd worden
  naar een strafblad. Alleen in bepaalde functies waar iemand geld kan verduisteren of
  informatie kan misbruiken… .. hou eens op met dit soort vuilnis te spuien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here