19.3 C
Amsterdam

Autoriteit Persoonsgegevens neemt fraudeonderzoek DUO onder de loep

Lees meer

De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar studiefinancier DUO. Dit volgt op het nieuws dat studenten met een migratieachtergrond vaker dan anderen te maken krijgen met controles op de basisbeurs voor uitwonenden. Zo meldt het universiteitsblad Ad Valvas (VU).

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) vindt het een ‘bijzonder verontrustend signaal’ dat de opsporing van fraude met de basisbeurs voornamelijk studenten met een migratieachtergrond treft, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt in het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, een onafhankelijke toezichthouder die de bescherming van persoonsgegevens in de gaten houdt, ‘volledige medewerking verleend’ door DUO.

Studenten krijgen een hogere basisbeurs als ze uitwonend zijn. Het scheelt ongeveer tweeduizend euro per jaar. Sommige studenten doen daarom alsof ze niet meer bij hun ouders wonen. Met huisbezoeken en buurtonderzoeken wil DUO dat checken. Maar uit onderzoek van het HOP, Investico en NOSop3 bleek dat studenten met een migratieachtergrond veel vaker dan anderen in het vizier komen. Bovendien leek DUO daar niet of nauwelijks op te reflecteren.

DUO gaat de eigen praktijk ook zelf doorlichten, schrijft Dijkgraaf. Het gaat onder meer om de gebruikte data en het controlesysteem. Ook de menselijke beoordeling in het proces wordt onder de loep genomen.

- Advertentie -