14.2 C
Amsterdam

Aya Sophia brokkelt af, kunsthistorici trekken aan de bel

Lees meer

De Aya Sophia-moskee in Istanbul brokkelt langzaam af, zo waarschuwen experts. Dinsdag dook een video uit 2022 op, waarop te zien is dat een stuk beton in het 1500 jaar oude gebedshuis naar beneden valt. 

Experts luiden de noodklok. Ze vinden dat het gebouw uitgebreid gerestaureerd moet worden. Şerif Yaşar van de Turkse Stichting voor Kunstgeschiedenis denkt dat de Aya Sophia bij een volgende aardbeving instort, aldus het Turkse dagblad BirGün.

Ook waarschuwt hij voor de veiligheid van de duizenden mensen die de moskee dagelijks bezoeken. ‘De stukken vallen af van de verbindingspunten van de koepel, en de hele koepel kan afbrokkelen als het niet onmiddellijk hersteld wordt.’

De expert meldt ook dat er problemen zijn op de bovenste verdieping van de moskee, waar bezoekers tegenwoordig niet meer mogen komen. Alleen speciale gasten mogen naar boven. Onlangs bezocht acteur Travis Fimmel van de populaire Netflix-serie Vikings de bovenverdieping, om een Vikinginscriptie te zien. Een groep Vikingen vocht in de elfde eeuw in Constantinopel, het huidige Istanbul, als bodyguards van de Oost-Romeinse keizers.

In 2020 werd de Aya Sophia dankzij president Recep Tayyip Erdogan weer een moskee, tot grote vreugde van conservatieve moslims. Voor die tijd was het gebedshuis een museum en het kantoor van een wetenschappelijke raad die verantwoordelijk was voor de restauratie van het kwetsbare gebouw.

De Aya Sophia heette oorspronkelijk de Hagia Sophia en was een christelijke kathedraal. De kerk was gebouwd in opdracht van keizer Justinianus. 900 jaar lang deed het gebedshuis dienst als kerk, totdat de Turkse moslims in 1453 Constantinopel veroverden. De kerk, ooit de grootste christelijke kerk ter wereld, werd een moskee. Dat bleef de Aya Sophia tot 1935, toen het gebedshuis op last van president Mustafa Kemal Atatürk in een museum werd veranderd. Hierdoor werden de Oost-Romeinse mozaïeken, die vier eeuwen lang achter het pleisterwerk verborgen waren, weer zichtbaar.

- Advertentie -