18 C
Amsterdam

Nagorno-Karabach: Azerbeidzjanen veroveren belangrijke stad, Denk blij

Lees meer

Gisteren werd de belangrijke stad Shusha heroverd op de Armeniërs, meldt Azerbeidzjan. Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu is blij.

‘Mooi nieuws’, schrijft Kuzu op zijn Facebookpagina. ‘Na 28 jaar is Shusha bevrijd.’ Turkse en Azerbeidzjaanse Nederlanders reageren enthousiast op zijn bericht.

Zo schrijft Facebookgebruiker Ali Agayev onder het bericht van Kuzu: ‘Wij hebben 28 jaar hierop gewacht. Shusha werd in 1992 etnisch gezuiverd. Nu kunnen tientallen duizenden bewoners terugkeren naar hun huizen!’

In 1992, tijdens de eerste oorlog om Nagorno-Karabach (1988-1994), werd de strategisch gelegen stad Shusha veroverd door de Armeniërs. Het was een keerpunt in deze oorlog, die door Armenië werd gewonnen.

In Nagorno-Karabach ligt de Armeense republiek Artsach, die door geen enkel ander land wordt erkend en de facto een provincie van Armenië is. De verovering van Nagorno-Karabach door Armenië leidde tot etnische zuiveringen van Azerbeidzjanen. Tegelijkertijd werd de rest van Azerbeidzjan van etnische Armeniërs gezuiverd.

In de huidige oorlog om Nagorno-Karabach heeft Azerbeidzjan de overhand, mede door de militaire steun die Turkije en in mindere mate Pakistan aan het Azerbeidzjaanse leger geven. Vooral de Turkse drones zijn uiterst effectief in het uitschakelen van Armeense militairen.

Armenië ontkent in alle toonaarden dat Shusha heroverd is door de tegenpartij.

- Advertentie -