18.9 C
Amsterdam

Azerbeidzjan klaagt Armenië aan wegens ‘etnische zuivering’

Lees meer

Azerbeidzjan is naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, de hoogste rechtbank van de Verenigde Naties, gestapt. Het land beschuldigt Armenië van het leggen van landmijnen in Nagorno-Karabach, als onderdeel van een campagne van ‘etnische zuivering’.  

Azerbeidzjan won vorig jaar een bloedige oorlog tegen Armenië om het gebied Nagorno-Karabach, dat tot de jaren negentig van Azerbeidzjan was maar toen werd bezet door Armenië. Volgens Azerbeidzjan ontdekten veel van haar burgers die na de ‘bevrijding’ naar hun huizen terugkeerden dat het gebied door Armenië met landmijnen was bedekt. Er zouden daardoor minstens 106 Azerbeidzjanen, waaronder 65 burgers, gedood of gewond zijn geraakt.

Gisteren sprak een Azerbeidzjaanse vertegenwoordiger voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over ‘Armenië’s campagne van etnische zuivering en het aanzetten tot geweld tegen Azerbeidzjanen’. Hij verzocht het hof om Armenië te gebieden het leggen van landmijnen te stoppen, Azerbeidzjan kaarten van mijnenvelden te verstrekken en maatregelen te nemen om het ‘aanzetten tot rassenhaat’ tegen Azerbeidzjanen te stoppen.

De klacht van Azerbeidzjan volgt op een klacht die vorige week door Armenië werd ingediend bij datzelfde gerechtshof in Den Haag. Daarin wordt Azerbeidzjan beschuldigd van het aanzetten tot etnische haat en wordt het verzocht om gevangenen vrij te laten uit de oorlog. Volgens Trouw maken de aanklachten van Armenië en Azerbeidzjan juridisch gezien weinig kans.

- Advertentie -