11.9 C
Amsterdam

‘Baantjesruzie bij Denk Rotterdam: Kuzu wil wethouder worden’

Lees meer

Nu Denk-parlementariër Tunahan Kuzu met voorkeurstemmen is verkozen in de Rotterdamse gemeenteraad, wil hij wethouder worden. Dat beweert Dagblad 010. Dit zou de verhoudingen binnen de Rotterdamse Denk-fractie op scherp zetten.

Volgens Dagblad 010 meende de Rotterdamse Denk-fractie dat Kuzu net als in 2018 slechts tijdelijk raadslid wilde zijn, om zo invloed uit te oefenen op de coalitieonderhandelingen in de Maasstad. Maar de parlementariër zou meer ambities hebben: wethouder worden. Probleem: dat wil Denk-lijsttrekker Faouzi Achbar ook, aldus Dagblad 010.

Coalitieverkenner Herman Jager heeft een coalitie met Leefbaar, VVD, D66 en Denk voorgesteld. Daardoor wordt de kans op een Denk-wethouder een stuk groter.

Er circuleert een brief van een groep die zichzelf de ‘Denk-klokkenluiders’ noemt. ‘Met het innemen van de raadszetel wil Kuzu zelf de onderhandelingen voor een coalitie voeren en Achbar buitenspel zetten, met als uiteindelijke doel een wethouderpost voor zichzelf opeisen’, aldus de briefschrijvers. Volgens hen is Kuzu zijn Kamerwerk zat en wil hij wethouder worden in zijn ‘thuishaven’ Rotterdam, waar hij eerder PvdA-raadslid was.

De briefschrijvers: ‘Het aanvankelijke doel was dat ook Chahid Azarkan, de broer van Farid (…) een raadszetel zou innemen om zo een nog een grotere machtsblok in de Rotterdamse DENK-fractie te kunnen vormen. (…) Hij werd op het laatste moment ‘geparachuteerd’ en op de kandidatenlijst geplaatst zonder dat hij de selectieprocedure had doorlopen. Dit leidde tot ongenoegen onder Achbar en de rest van de fractie.’ Chahid Azarkan haalde uiteindelijk de voorkeursdrempel niet.

‘Kuzu en Azarkan runnen DENK als een familiebedrijf. Aan partijdemocratie en doorontwikkeling van lokale DENK-politici hebben zij geen boodschap’, staat ook in de brief. ‘Iedereen die in hun weg staat, wordt de partij uitgewerkt. Volgens Dagblad 010 is het niet zeker of deze klokkenluiders wel echt Denk-leden zijn.

- Advertentie -