13.7 C
Amsterdam

Babah Tarawally persoon van het jaar volgens Sierra Leoners 

Lees meer

Vorige week werd schrijver en Trouw-columnist Babah Tarawally verkozen tot persoon van het jaar 2023 door de Centrale Unie van de Sierra Leonische gemeenschap in Nederland. Tarawally, zelf afkomstig uit Sierra Leone, kreeg deze titel vanwege zijn bijdragen aan de Nederlandse literatuur en journalistiek.  

Helaas kon Tarawally vanwege zijn werk niet aanwezig zijn op de uitreikingsceremonie, daarom besloot hij een video te sturen waarin hij iedereen bedankt. Hij is erg trots op zijn prijs. ‘Ik zal mijn best doen om jullie trots te maken als Sierra Leoners.’ Nederland ziet hij als zijn tweede thuis. 

Babah Tarawally ontvluchtte eind jaren negentig zijn moederland Sierra Leone vanwege de bloedige burgeroorlog aldaar. Na een asielprocedure van zeven jaar werd hij Nederlands staatsburger. In 2010 verscheen zijn debuutroman De god met blauwe ogen. Zes jaar later verscheen zijn tweede roman, getiteld De verloren hand. Beide romans gaan veel over Afrikaanse spiritualiteit en het leven van een asielzoeker. 

Babah Tarawally is moslim, maar laat zich ook inspireren door de Afrikaanse ubuntu-filosofie. Deze levensovertuiging, die onder andere werd gepropageerd door de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, gaat uit van een geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid bevat.

- Advertentie -