Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft op Twitter uitgehaald naar de conservatieve Leidse rechtsfilosoof Andreas Kinneging.
Opmerkelijk, omdat de twee in vroegere tijden nog bondgenoten waren. Kinneging gaf Baudet college aan de Universiteit Leiden, waar hij Baudet beïnvloedde met zijn conservatieve ideeën. Baudet noemde hem naderhand ‘één van de beste docenten die ik ooit heb gehad’. Kinneging gaf in het verleden ook cursussen bij Baudets partij FvD.
Maar in de Telegraaf van zaterdag beweert Kinneging dat Baudet het ‘grandioos heeft verpest’. Kinneging vindt dat hij zich ‘gedraagt als de praeses van het studentencorps. Daardoor ontstaan allerlei irritaties en misverstanden. Het was Thierry’s eerste verantwoordelijkheid om zich af te schermen van het bruine gedachtegoed. Dat heeft hij onvoldoende gedaan’.
Kinneging zegt in het interview ook een partij te missen die zijn conservatieve denkbeelden goed weerspiegelt. ‘Kijk, als je niet naar links wilt en je bent conservatief maar je kent die Europese Traditie niet. (…) Dan kom je uit bij modern rechts. Dan zit je al snel in de verkeerde, bruine hoek: van de Übermensch en de rassenwaan. Daar wil je niet zitten.’
‘Een Judas’, twittert Baudet als door een wesp gestoken. ‘Zijn partij ís er al – en zit met 3 zetels in de Kamer!’ Hij doelt op JA21, de partij van oud-FvD-kopstukken zoals Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Zij braken met Baudet braken na antisemitische appjes bij de FvD-jongeren en een geruchtmakend partijdiner waar Baudet enkele antisemitische uitspraken zou hebben gedaan.
Baudet denkt dat Kinneging hem aanvalt om zijn eigen imago op te poetsen. Eerder dit jaar onthulde NRC dat de Leidse hoogleraar binnen zijn universiteit onder vuur ligt. Dit, vanwege zijn volgens sommigen intimiderende en seksistische manier van lesgeven.
De FvD-leider: ‘Dus wat dan beter te doen dan Baudet aanvallen!? (…) En zie: reputatie weer schoon! (…) I know a rat when I smell one.’
In het Telegraaf-interview geeft de Kinneging verder nog aan dat hij de islam niet als probleem ziet, maar juist verwelkomt. ‘Ik denk dat in de islam en in de islamitische wereld veel goede dingen zitten. Het begrip gemeenschap en de zorg voor elkaar leven daar echt, dat begint al in de boezem van de familie. Dat vind ik navolgenswaardig.’