17.2 C
Amsterdam

Baudet: ‘Ik heb heel veel prachtige elementen in de islam leren kennen’

Lees meer

Thierry Baudet heeft het in een optreden bij de Marokkaans-Nederlandse vlogger Salaheddine Benchikhi opgenomen voor moslims en de islam. ‘Ik heb heel veel prachtige elementen in de islam leren kennen’, bekent Baudet. Hij vertelt ook de Koran te hebben gelezen.

‘Er is gewoon een vijandbeeld gecreëerd de afgelopen twintig jaar’, aldus Baudet, die beweert dat 9/11 een false flag-operatie was van de Amerikaanse regering.

Dat vijandbeeld had hij zelf ook lange tijd, geeft hij toe, maar daar is hij van teruggekomen. ‘We worden in een soort permanente staat van agitatie gebracht’, zegt hij over wat het doel zou zijn van Westerse overheden, die volgens hem mensen willen indoctrineren met de ‘ideologie’ van ‘het liberale project’.

De vermeende tegenstelling tussen het Westen en de islam is deels ‘framing’ door dit ‘liberale project’. Moslims zouden volgens dat ‘project’ moeten worden afgeschilderd ‘als totaal achterlijk, met allemaal vreselijke onderdrukking’, aldus Baudet.

En wat nou als een man met een baard en een vrouw met een nikaab naast Baudet zou komen wonen?, vraagt Benchikhi. Is Baudet dan nog steeds zo mild, of zou hij zat toch ongemakkelijk vinden? Baudet zou dat prima vinden, antwoordt hij: ‘Ik ben daar heel open, heel ontspannen in.’ Als het maar ‘lieve mensen’ zijn. Hij heeft ook geen probleem met islamitisch onderwijs en apart onderwijs voor jongens en voor meisjes, zegt hij verder.

Vlogger Benchikhi vindt het wel verwarrend, geeft hij toe. ‘Ik zit hier met de man waarvan ik dacht dat dit de nieuwe Geert Wilders zou worden, maar in dit gesprek lijken mijn islamitische normen en waarden totaal geen hindernis voor Thierry. Hij lijkt echt een flinke draai te hebben gemaakt. Maar hoe rijm ik dit? Ik moet er nog steeds flink aan wennen.’

Baudet verklaart: ‘Tijdens corona realiseerde ik me dat we allemaal tegenover elkaar uitgespeeld worden door de staat, die meer macht wil. (…) Toen ben ik me ook meer gaan verdiepen in 9/11 en andere false flags. Toen ben ik gaan zien dat die staat helemaal niet bezig is met ons belang. Daarom dat ik ook al die ‘liberale waarden’ ben gaan zien als wapens om gemeenschappen open te breken, om mensen uit elkaar te trekken en tegen elkaar op te zetten’, zegt hij, waarna hij tegen het feminisme begint te fulmineren en het opneemt voor conservatieve waarden. Het zou mannen over het algemeen meer passen om te werken dan de vrouw. Meer tweeverdienende stellen zou een ‘spirituele’ achteruitgang betekenen en de gezinswaarden bedreigen.

Benchikhi begint daarop een tirade over de secularisatie, waarvan shownieuws over Gerard Joling in de kranten en ‘tienjarige twerkende meisjes op TikTok’ enkele schrijnende uitwassen zouden zijn. ‘We leven in een hele duistere tijd’, antwoordt Baudet. ‘Dat is een samenleving die dus in de war is.’

Baudet gelooft in een schepper en een hiernamaals, maar kan zich niet vereenzelvigen met een van de wereldreligies, geeft hij aan. Lange tijd duidde hij zichzelf aan als ‘cultuurchristen’, maar onlangs gaf hij aan dat hij het huidige christendom te zwak vindt, ‘voor losers’.  Hij voelt zich wel spiritueel, zegt hij tegen Benchikhi. Zo voelt hij soms in bepaalde ruimtes ‘slechte energieën’. Baudet: ‘in de islam zou je zeggen: djinns’.

- Advertentie -