Thierry Baudet springt in de bres voor ‘die bloeiende etnostaat Israël’, zo schrijft de Forum voor Democratie-lijsttrekker op Facebook. Hij ondertekende een petitie die Nederland oproept om niet langer VN-moties te ondersteunen die Israël negatief uitlichten.
‘Wij willen (…) géén schijnheilige veroordelingen van die bloeiende etnostaat in het Midden-Oosten, de enige democratie in de Arabische wereld, onze bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend!’, schrijft Baudet.
De term ‘etnostaat’ verwijst naar een etnisch homogene staat. De extreemrechtse alt-rechtse beweging streeft naar een witte etnostaat waarin geen plaats is voor andere rassen, aldus de AIVD.
Eind vorig jaar was FvD negatief in het nieuws vanwege antisemitische appjes. Binnen de alt-right-beweging circuleren veel antisemitische complottheorieën.
Tegelijkertijd zijn sommige kopstukken van de beweging pro-Israël, zoals de Amerikaan Richard Spencer. Hij bewondert juist de enige staat in de wereld die zich Joods noemt. ‘Je zou kunnen zeggen dat ik een witte zionist ben’, vertelde hij in 2017. Hij noemt de Joodse staat als ‘de belangrijkste en misschien wel meest revolutionaire etnostaat’, waar hij zich door liet inspireren.
Critici van Israël, waaronder de Britse journalist en activist Ben White, noemen Israël ook een etnostaat, maar bedoelen dit juist niet positief. Israël zou een racistische staat zijn, die zich schuldig maakt aan apartheidspolitiek tegenover Arabische Israëli’s en de Palestijnen.
Baudet gebruikt vaker omstreden begrippen. In 2017 en 2019 repte de FvD-leider in speeches over ‘ons boreaal Europa’ en ‘onze boreale wereld’. ‘Boreaal’ slaat op het noorden, waar de Noordse, Germaanse volkeren vandaan komen.
‘Boreaal’ wordt in extreemrechtse kringen, onder meer door de Franse oud-politicus Jean-Marie Le Pen, uitgelegd als verwijzing naar de overtuiging dat Europa van oorsprong enkel door witte mensen bevolkt was en dat dit hersteld en behouden moet worden.
Baudet ontkende dat hij extreemrechtse taal had gebezigd. Hij vond de term gewoon mooi, zij hij, en zou deze ontleend hebben aan de negentiende-eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire, die de term ‘aurora borealis’ gebruikte als aanduiding voor landen die beschenen worden door het Noorderlicht, ofwel West-Europa en Noord-Amerika.