18.4 C
Amsterdam

Baudet noemt kolonialisme ‘een geweldig project’

Lees meer

Zaterdag hield Thierry Baudet in de kerk van de Goudse Vrije Evangelische Gemeente een speech over christendom en migratie. Hij zegt in het christendom een vruchtbare fundering te zien voor zijn beoogde ‘revolte’.

In Gouda laat Thierry Baudet zich vol lof uit over het christelijk onderwijs en christelijke waarden, schrijft het AD. De fractieleider van Forum voor Democratie is een ‘groot voorstander van bijzonder onderwijs’ maar zegt dat we ‘veel strenger moeten zijn op islamitisch onderwijs, dat is een probleem’.

Baudet verwijst al langer naar zichzelf als ‘cultuurchristen’: hoewel hij niet naar de kerk gaat, ziet hij zichzelf als ‘beschermer van de christelijke wortels van de westerse beschaving’. Een grote reden waarom er bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen veel SGP-stemmers zijn overgestapt naar Forum voor Democratie.

Baudets’ doel is een ‘herwaardering van de Westerse samenleving’ en hij spreekt in Gouda van het christendom als ‘bron van wie wij zijn’. De samenleving zou niet alleen trots moeten zijn op ‘wat het is’, maar ook op ‘wat het was’, aldus de Forum voor Democratie-voorman.

In de Goudse kerk is Baudet dan ook lovend over het kolonialisme: ‘Er wordt nu kwaad van gesproken, maar het kolonialisme was een geweldig project. Het was een enorm avontuur dat de Westerse landen aangingen. Zulke dromen moeten we weer gaan creëren. We moeten weer naar de maan, een luchthaven in zee. We hebben weer positieve idealen nodig.’

Binnen Forum voor Democratie klinken her en der bezorgde geluiden om Baudets ‘cultuurchristelijke’ koers, mede doordat hij zich graag omringt met conservatieve gelovigen voor een goede Bijbel-babbel. ‘Daar mag hij graag oeverloos mee ouwehoeren over de Bijbel’, zegt een Forum-ingewijde tegen het AD.

- Advertentie -