13.7 C
Amsterdam

Baudet vergelijkt invoering ‘coronapas’ met Jodenvervolging

Lees meer

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet vergelijkt op Twitter de invoering van een ‘coronapas’ in Italië met de Jodenvervolging tijdens de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog.

‘Voor ieder die zich afvraagt hoe dat nou ging in de jaren ‘30/‘40, met dat uitsluiten van bevolkingsgroepen, dat stapje voor stapje opvoeren van totalitaire staatscontrole… voor ieder die zich afvraagt waar hij/zij in die tijd zelf had gestaan…nu is je kans om erachter te komen!’, twittert Baudet.

Baudet reageerde op het nieuws dat Italië een strikt toegangsbeleid voor uitgaansgelegenheden gaat invoeren. Wie naar een concert, het restaurant, de sportschool of een tentoonstelling wil, moet dan een ‘coronapas’ laten zien, waarop staat dat je gevaccineerd bent of onlangs een negatieve coronatestuitslag hebt gekregen. Deze week voerde Frankrijk eenzelfde maatregel in.

Met zijn woorden sluit Baudet aan bij een sentiment dat al langer leeft onder de zogenoemde ‘wappies’. Afgelopen weekend vond er een demonstratie in Rotterdam plaats, waar de actiegroep Police for Freedom protesteerde tegen het coronabeleid. Demonstranten droegen Jodensterren en borden met teksten als ‘Wie wordt de nieuwe Anne Frank?’, ‘Ongevaccineerde verstoppen we in het Achterhuis’ en ‘Westerbork 2.0.’

Rond 4 en 5 mei kwam Forum voor Democratie in opspraak omdat het een poster had ondertekend waarop de vergelijking tussen de coronamaatregelen en de Duitse bezetting werd getrokken. De Jodenvervolging werd toen niet genoemd, al is die onlosmakelijk verbonden met de bezetting. Veel Joodse organisaties en Joodse Nederlanders vielen toen ook over deze poster.

Rond dezelfde tijd haalde FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen het nieuws door een vergelijking te maken met de Jodenvervolging en de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden. ‘Zo ver hoeven we niet in de geschiedenis terug om het gevoel van een bepaalde bevolkingsgroep terug te halen van ‘je hoeft toch niet op een bankje in het park te zitten’’, zei hij toen.

Eind vorig jaar kwam Thierry Baudet in opspraak vanwege antisemitische appjes in zijn partij. Ook houdt Baudet, volgens oud-collega’s van de Universiteit Leiden, er zelf antisemitische denkbeelden op na.

- Advertentie -