11.8 C
Amsterdam

Rotterdam: bekladding onder beeld Van Oldenbarnevelt, raadsvragen PVV

Lees meer

De Rotterdamse PVV stelt schriftelijke vragen aan het college vanwege een bekladding onder het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij het stadhuis.

PVV-raadslid Maurice Meeuwissen schrijft dat hij afgelopen zaterdag zelf deze bekladding op het beeld constateerde. Inmiddels is de tekst (foto) onder het standbeeld verwijderd.

Het PVV-raadslid vermoedt dat activisten achter de bekladding zitten. Vorig jaar, ten tijde van de Black Lives Matter-protesten, werden ook beelden van Pim Fortuyn en Piet Hein in Rotterdam beklad.

‘Is het dezelfde groep beeldenstormers die hier achter zit?’, schrijft hij aan het college. Ook vraagt hij zich af of het college dit vandalisme af daarom af zal doen als ‘activisme voor de goede zaak’.

Vorig jaar zomer werd ook in Den Haag een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt beklad, vanwege zijn rol bij de oprichting van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De landsadvocaat zou verantwoordelijk zijn voor de misdaden die de VOC in Indonesië heeft gepleegd.

Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) was na de moord op Willem van Oranje in 1584 de belangrijkste staatsman van de Nederlandse Opstand tegen Spanje. Hij kwam in conflict met Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje, wat de landsadvocaat in 1619 letterlijk zijn hoofd kostte.

- Advertentie -