16.6 C
Amsterdam

Beeldenruil in Mexico-Stad: Columbus vervangen door inheemse vrouw

Lees meer

Het standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus op het plein in Mexico-Stad zal worden vervangen door een standbeeld van een inheemse vrouw. Dit kondigt de burgemeester van de stad aan.

Het nieuwe monument heeft als doel de historische rol van vrouwen in Mexico, met name inheemse vrouwen, te erkennen, aldus burgemeester Claudia Sheinbaum.

Het besluit vindt plaats in een periode dat veel ‘koloniale’ standbeelden zijn neergehaald door activisten. In reactie op de Black Lives Matter-beweging zijn standbeelden in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Columbia verwijderd door demonstranten of lokale autoriteiten.

In verschillende Amerikaanse steden zijn al standbeelden van Columbus verwijderd. Zijn ontdekkingsreizen maakten de weg vrij voor het koloniseren van Amerika door de Spanjaarden en Portugezen, en daarna de Nederlanders, Engelsen en Fransen. De Spanjaarden koloniseerden Mexico. Mexico-Stad is gebouwd op de ruïnes van Tenochtitlan, hoofdstad van het Aztekenrijk.

Het standbeeld van Columbus in Mexico-stad was, vanwege de centrale ligging van het standbeeld in de stad, een favoriet doelwit van activisten, die het monument met graffiti bekladden.

Burgemeester Sheinbaum zegt dat het nieuwe standbeeld, genaamd ‘Tlali’, mogelijk klaar zal zijn rond Dia de la Raza (Columbusdag), op 11 oktober. Het standbeeld van Columbus wordt verplaatst naar een minder prominente plek in een klein park in de stadswijk Polanco.

- Advertentie -