18 C
Amsterdam

‘Bekend Amerikaans elektronicabedrijf misbruikt Oeigoerse dwangarbeiders’

Lees meer

De Amerikaanse afstandsbedieningenfabrikant Universal Electronics heeft een deal gesloten met de West-Chinese provincie Xinjiang om tenminste vierhonderd Oeigoerse arbeiders te laten werken in zijn fabriek in de Zuid-Chinese stad Qinzhou. Mensenrechtenorganisaties denken dat het hier gaat om dwangarbeid.

De Chinese autoriteiten hebben tenminste een chartervlucht betaald, die de Oeigoerse arbeiders onder politie-escorte van de stad Hotan in Xinjiang naar de fabriek hebben gebracht.

Er werken nu 365 Oeigoerse werknemers in de fabriek van Universal Electronics. De Oeigoeren worden volgens het elektronicabedrijf behandeld als Chinese arbeiders en ze zouden hun werk niet als dwangarbeid beschouwen.

Universal Electronic werkt nauw samen met Sony, Samsung, LG en Microsoft. Sony en Samsung zeggen dat als een leverancier de gedragscode ernstig overtreedt, er passende tegenmaatregelen zullen worden genomen. Microsoft zegt sinds 2016 niet meer gebruik te maken van hardware van Universal Electronics.

In maart legde een groep westerse landen sancties op aan Chinese functionarissen vanwege hun rol bij de misdaden tegen de Oeigoeren in de provincie Xinjiang en andere islamitische minderheden. Nike, H&M en andere westerse bedrijven uitten vervolgens ook hun bezorgdheid over de Oeigoeren, die door de Chinese overheid als dwangarbeiders worden ingezet in de katoenindustrie

- Advertentie -