8.7 C
Amsterdam

Bekende Britse YouTuber verliest sponsor na ‘islamofobe’ opmerking

Lees meer

De in het Verenigd Koninkrijk bekende YouTuber True Geordie – echte naam: Brian Davis – verliest fitnesskledingbedrijf Gymshark als sponsor van zijn shows. Dit gebeurde nadat hij, gekscherend bedoeld, zei dat de controversiële islamitische influencer Andrew Tate zichzelf maar moet opblazen.

Tijdens een livestream kreeg Geordie, die met name graag over sport praat, de vraag of hij een gevecht aan zou durven met Tate.

Op zich niet een heel rare vraag: Tate is een oud-kickbokser. En de twee staan elkaar naar het leven. Geordie is het vaak oneens met Tate, die van de meeste platforms is afgegooid vanwege homofobe, racistische en met name vrouwonvriendelijke video’s.

Geordie antwoordde dat Tate, die recentelijk tot de islam is bekeerd, zichzelf maar moet opblazen – om te bewijzen hij echt een moslim zou zijn.

Dat viel, zacht gezegd, niet in goede aarde bij Tate. In een reactie liet die enigszins dreigend weten: ‘De religie van mij en miljarden mensen beledigen met een onwetende grap over onszelf opblazen, en dan denken dat er geen gevolgen zijn? Je zult snel anders leren, mijn vriend.’

In een nieuwe video (foto), met inmiddels een miljoen weergaven, zegt Geordie sorry. Hij benadrukt, helemaal in tranen, dat het een grap was en dat hij niet écht denkt dat moslims zichzelf zomaar opblazen. Hij wil ook Tate niet daadwerkelijk dood hebben, zegt hij erbij.

Maar Gymshark, een groot sportkledingbedrijf dat veel influencers sponsort, trekt zijn handen alsnog af van Geordie. Het bedrijf laat weten het niet eens te zijn met zijn opmerkingen en dat het ‘racisme, discriminatie en islamofobie’ niet tolereert – en dat de sponsoring van Geordie per direct is opschort.

- Advertentie -