Bekende Fransen doen oproep aan president Macron: ‘Stop islamofobie’

Lees meer

‘Hoe lang blijven we haat tegen moslims nog tolereren?’ Dat is de titel van een open brief die vandaag in de Franse krant le Monde is verschenen. In de brief roepen negentig publieke figuren president Macron op iets te doen tegen de ‘stigmatisatie’ van moslims in Frankrijk.

Aanleiding voor de brief is een incident van vorige week in het regionale parlement van het Franse departement Bourgondië. Tijdens een zitting vroeg parlementariër Julie Odoul van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National – het vroegere Front National – aan een moslima op de tribune om haar hoofddoek af te doen.

‘Het is secularisme, de wet van de Republiek’, verdedigde Odoul zich. ‘We kunnen niet met een minuut stilte beginnen voor de slachtoffers van het politiebureau en dat (de hoofddoek, red.) accepteren. Daarbij refereerde hij aan de aanval op een politiebureau in Parijs van twee weken geleden, waarbij een agent vier collega’s doodstak. Politiemensen vonden aanwijzingen dat de man een geradicaliseerde moslim is.

President Emmanuel Macron zou de ‘agressie’ van Odoul tegen de gesluierde moslima publiekelijk moeten veroordelen. Dat staat te lezen in de brief in le Monde, ondertekend door bekende Fransen zoals filmacteur Omar Sy (bekend van de film Intouchables) en komiek Kev Adams.

De zaak-Odoul is niet het enige islam-gerelateerde incident dat de afgelopen week ophef veroorzaakte in Frankrijk. Yves Threard, Adjunct-hoofdredacteur van de Franse krant Le Figaro, zei in een tv-debat over de hoofddoek: ‘Ik haat de islam’. En Macrons eigen minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanque, zei de hoofddoek ‘niet wenselijk te vinden in onze samenleving’.

De president moet volgens de ondertekenaars van de brief veroordelen dat in Frankrijk ‘moslims worden gestigmatiseerd en aangeklaagd vanwege de eenvoudige beoefening van hun religie’: ‘Hoe lang gaan we accepteren dat secularisme, het fundament van onze Republiek, wordt gebruikt voor een verdeling zaaiende, racistische, xenofobe, dodelijke visie op onze samenleving? 

Franse moslims zijn steeds vaker het doelwit van moslimhaat, aldus de Organisatie tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF). Het CCIF registreerde vorig jaar 52 procent meer ‘islamofobe incidenten’ dan in 2017.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Toenemende islamofobie. Dit is een gevolg van het toenemen van het aantal islamieten. Immers : twee islamieten kunnen meer incidenten ervaren dan één. De oplossing is : islamieten terugsturen naar hun land van herkomst , inclusief de 2e generatie. Dan neemt de islamofobie méér dan evenredig af.
    Minder = beter . Een variant van “..alles waar ‘te’ voor staat is niet goed…” wat onze voorouders al verkondigden. Ook wel het “minder, minder, minder” van een wijs Nederlands Staatsman die in de geschiedenis boeken geroemd zal worden, mits voordien de Sharia niet is ingevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here