23.5 C
Amsterdam

‘Belarus deporteert gezochte Syriërs terug naar Assad’

Lees meer

Belarus heeft naar verluidt Syrische vluchtelingen die gezocht worden door het regime van Bashar al-Assad teruggestuurd naar Syrië. Minsk wil van de duizenden asielzoekers af die de afgelopen maanden naar het land zijn gesmokkeld.

Dat meldt Middle East Monitor.

Sinds september zijn migranten en vluchtelingen uit landen als Syrië en Irak naar Minsk gesmokkeld, die vervolgens probeerden de Poolse grens over te steken om in de Europese Unie asiel aan te vragen. Omdat Polen in reactie hierop de grens streng ging bewaken, kwamen duizenden asielzoekers in het grensgebied vast te zitten. Daar moesten ze overleven in barre omstandigheden.

Polen heeft Belarus ervan beschuldigd de asielzoekers in te zetten als pressiemiddel, en als een manier om wraak te nemen voor de westerse sancties tegen Minsk. Vorige maand gaf president Alexander Loekasjenko toe dat zijn troepen asielzoekers mogelijk hebben geholpen het land binnen te komen.

Inmiddels zijn de spanningen tussen Belarus en de EU afgenomen, en komen er nauwelijks nog asielzoekers de Poolse grens over. Volgens National Public Radio (NPR) hebben de autoriteiten in Minsk sommige Syrische asielzoekers gedwongen terug te keren naar hun thuisland, ondanks dat ze daar mogelijk gevaar lopen omdat ze door het Assad-regime worden gezocht.

Twee Syriërs vertelden NPR dat ze benaderd werden door Belarussische regeringsfunctionarissen. Van hen moesten ze of het vliegtuig terug naar Syrië nemen, of binnen drie dagen een vlucht naar een ander land regelen. De functionarissen weigerden de vluchtelingen meer tijd te geven. Ze pakten hen de paspoorten af, die zouden pas worden teruggegeven als ze in het vliegtuig stappen. De twee vluchtelingen vroegen vervolgens asiel aan in Belarus, omdat ze in Syrië wellicht zullen worden vervolgd, maar de asielaanvraag werd geweigerd.

- Advertentie -