19.3 C
Amsterdam

Belarus: Loekasjenko choqueert oppositie met antisemitische speech

Lees meer

In een speech waarin hij de bevrijding van Minsk door Rusland herdacht deed de Belarussische dictator Aleksandr Loekasjenko antisemitische uitspraken.

In 1944 werd Minsk bevrijd door het Rode Leger. Het getto van Minsk huisvestte tijdens de bezetting bijna 100.000 Joden, die bijna allemaal omkwamen. Van de in totaal 375.000 Joden die voor de oorlog in Belarus woonden kwam 66 procent om. Loekasjenko betoogde dat Joden door de Holocaust een onaantastbare status hebben gekregen.

‘De Joden zijn erin geslaagd de wereld te dwingen de Holocaust te herdenken’, zei hij. ‘De hele wereld kruipt voor hen en geeft toe aan hen. Ze zijn bang om ook maar één woord te zeggen dat niet op zijn plaats is.’

Volgens een woordvoerder van de officieuze Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja liet Loekasjenko in deze speech zijn ‘onbeschaafdheid, ziekelijke leugens en openlijke antisemitisme zien’.

In 2007 zei Loekasjenko over het Belarussische stadje Babroejsk: ‘Dit is een Joodse stad, en Joden geven niet om de plaatsen waar ze leven. Ze hebben Babroejsk tot een varkensstal gemaakt. Kijk maar naar Israël, ik ben er geweest.’

Loekasjenko’s nieuwste antisemitische uitlatingen komen terwijl Belarus onder een vergrootglas ligt. In mei werd een Ryanair-vlucht door de autoriteiten omgeleid naar Minsk. Dit leidde tot de arrestatie van inzittende anti-Loekasjenko-activist Roman Protasevich en zijn vriendin. Kort hierna werden de twee op de staatstelevisie geparadeerd, met zichtbare blauwe plekken, veroorzaakt door marteling.

- Advertentie -