11.7 C
Amsterdam

Belegering Noord-Gaza, angst voor ‘generaalsplan’

Lees meer

Israël is dit weekend nog verder opgerukt richting Noord-Gaza. Volgens sommigen wil het de regio etnisch zuiveren en annexeren, in lijn met het zogenoemde ‘generaalsplan’.

Israël begon op 6 oktober met een grondoffensief in Noord-Gaza, het gebied ten noorden van Gaza-Stad. Het instrueerde de 4.000 overgebleven bewoners om te evacueren, maar veel van hen weigeren dit te doen, omdat het in het zuiden evenmin veilig voor hen is, zo meldt Middle East Eye.

In de week sinds het grondoffensief begon, zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid al 300 mensen om het leven gekomen. Ook dreigt er hongersnood. Sinds 1 oktober is er geen voedselhulp meer het gebied binnengekomen. Dit komt doordat Israël het gebied heeft geïsoleerd van Gaza-Stad door middel van een 2 kilometer brede militaire zone.

Generaalsplan

Volgens sommigen is dit precies de bedoeling van de operatie. Veel Palestijnen zien in het grondoffensief de uitwerking van het ‘generaalsplan’. Dit is vernoemd naar een voorstel van de gepensioneerde generaal Giora Eiland in september, om het gebied etnisch te zuiveren en de overgebleven bevolking te verhongeren.

De Israëlische krant Haaretz schreef zaterdag dat de Israëlische regering niet langer probeert de gijzelaars te bevrijden en nu aandringt op de geleidelijke annexatie van grote delen van de Gazastrook. Daarbij citeert het bronnen binnen het Israëlische leger, die het doel bevestigen om vooral de bewoners onder druk te zetten om te vertrekken, zo meldt Middle East Eye.

- Advertentie -