23.1 C
Amsterdam

Belgen discussieren over weghalen standbeelden ‘foute’ koning Leopold II

Lees meer

Geïnspireerd door de protesten in de Verenigde Staten, zijn enkele Belgen een petitie gestart om alle standbeelden van koning Leopold II in Brussel te verwijderen. Inmiddels hebben ruim 30.000 personen de petitie ondertekend.

Leopold II was tussen 1865 en 1909 ‘koning der Belgen’. Hij werd berucht door de kolonisatie en exploitatie van Congo, waarbij naar schatting zo’n tien miljoen mensen zijn omgekomen door honger, ziektes en executies.

Ondanks dat er onder historici consensus bestaat over het schrikbewind van Leopold II in Congo, wordt hij in België nog steeds geëerd. De initiatiefnemers van de petitie vinden dat het nu hoog tijd is om de beelden in Brussel weg te halen. ‘De stad Brussel verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen en dit is wat we hun willen laten zien.’

De deadline van de petitie is 30 juni, de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Inmiddels hebben sommige activisten al actie ondernomen en standbeelden van Leopold II beklad en in brand gestoken. De beeldenstorm is ook overgewaaid naar Nederland, waar gisteravond in Rotterdam iemand het beeld van Pim Fortuyn ontsierde.

De discussie in België laat Nederland niet onberoerd. De Rotterdamse antiracismeactivist Simao Miguel heeft vorige week bij de Belgische overheid een voorstel ingediend om de Leopold II Tunnel in Brussel om te dopen tot de Koningin Nzingah Tunnel, naar een koningin van het oude Afrikaanse koninkrijk Kongo. Het duurt minimaal een jaar totdat er een definitief antwoord is.

- Advertentie -