12 C
Amsterdam

België begint eigen imamopleiding ter ‘bescherming tegen buitenlandse invloeden’

Lees meer

België begint een eigen imamopleiding, gecoördineerd door de Katholieke Universiteit van Leuven. De overheid wil dit doen om moslims in België ‘te beschermen tegen buitenlandse invloeden’.

Onlangs werd bekend dat het Turkije veertig extra imams naar België wil sturen. De Belgische regering vindt juist dat buitenlandse imams, met name die uit Turkije, de maatschappij negatief beïnvloeden en is daarom een Belgische imam-opleiding gestart.

De imamopleiding begint volgende maand. In de eerste twee jaar krijgen de studenten les in onder meer islamitische filosofie en ethiek en de geschiedenis van de Arabische wereld. Hierna begint het vierjarige koranonderwijs. De cursussen worden gegeven in het Nederlands en het Arabisch.

Een rapport van de Belgische veiligheidsdienst stelt dat Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken, onderdeel uitmaakt van ‘lange arm van het Turkse regime’. De imams die bij Diyanet zijn aangesloten bestempelen tegenstanders van de Turkse president Erdogan en zijn AKP als vijanden van de staat, aldus het rapport, met polarisatie tot gevolg.

- Advertentie -