9.7 C
Amsterdam

België: celstraf en boetes voor aanval op gebouw Gülenbeweging

Lees meer

Drie personen van Turkse afkomst zijn door de rechtbank van Gent tot geldboetes en een celstraf veroordeeld. Ze hadden het voorzien op een gebouw van Fedactio, een Gülenistische koepelorganisatie in België. Dit schrijft de Vlaamse krant het Nieuwsblad.

De strafbare feiten werden in 2016 gepleegd, kort na de mislukte coup in Turkije tegen Erdogan. De Turkse president beschuldigde de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de coup te zitten. Na de coup werden duizenden vermeende Gülen-aanhangers in Turkije gevangen gezet en vond in de Turkse diaspora in Europa een intimidatiecampagne tegen Gülenisten plaats.

Twee personen hadden graffiti aangebracht op het gebouw in de Gentse Kartuizerlaan met teksten als ‘Wij willen jullie niet in deze wijk, jullie lafaards’ en ‘Wij willen jullie niet FETÖ-terroristen’. ‘FETÖ’ staat voor Fethullistische Terreurorganisatie. Met deze term duidt de Turkse regering de Gülenbeweging aan sinds de coup.

Twee daders werden veroordeeld tot een geldboete van 1.200 euro. De andere beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 1.600 euro. Hij had het gebouw van Fedactio beschadigd en de ruiten ingegooid.

Anders dan bij de anderen, kon niet bewezen bewezen worden dat bij de ruiteningooier een haatmotief meespeelde. De dader had verklaard dat hij dronken was tijdens het plegen van zijn vernielingen.

De partijen kunnen nog in beroep gaan tegen vonnis, aldus het Nieuwsblad.

- Advertentie -