14 C
Amsterdam

België: Franstalige hogescholen staan hoofddoek toe

Lees meer

Er is goed nieuws voor jonge moslima’s in Wallonië en Brussel. Vanaf september mogen studenten op Franstalige hogescholen in België een hijab dragen, iets wat tot nu toe niet was toegestaan.

Het besluit is gemaakt door de raad van bestuur van Wallonie-Bruxelles Enseignement, de scholenkoepel voor openbaar onderwijs in het Franstalige deel van België. Bij de meeste katholieke onderwijsinstellingen was het dragen van de hoofddoek al toegestaan.

Vorig jaar oordeelde het Belgische Grondwettelijk Hof nog dat Franstalige onderwijsinstellingen het recht hebben om de hoofddoek te verbieden, iets wat alle openbare Franstalige hogescholen ook daadwerkelijk deden. Moslimstudenten in Brussel protesteerden (foto) tegen dit besluit onder de noemer ‘Hijabi’s Fight Back’.

De organisatie achter de Hijabis Fight Back-betoging is dan ook reuzeblij. ‘Eindelijk wordt het genormaliseerd om met een hoofddoek de school binnen te lopen. Jonge vrouwen kunnen zich haast niet voorstellen wat het is om niet te moeten inboeten op vlak van hun identiteit.’

‘Vrouwen kunnen nu opleidingen volgen die ze willen volgen in plaats van de opleiding die ze verplicht worden te kiezen’, jubelt het Collectief Tegen Islamofobie in België. ‘Andere vrouwen gaan het misschien stimuleren om te studeren terwijl ze het anders niet gedaan zouden hebben. De lift van sociale mobiliteit werkt weer.’

- Advertentie -