18.9 C
Amsterdam

Islamitische en joodse organisaties verbolgen over Belgisch slachtverbod

Lees meer

Joodse organisaties sluiten zich aan bij islamitische organisaties in hun kritiek op het Belgische Grondwettelijk Hof, dat afgelopen donderdag het verbod op onverdoofd ritueel slachten bekrachtigde.

Dit weekend zeiden de Belgische moslimraad en de Coördinerende Raad van de Islamitische Instellingen van België een beroep te overwegen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De organisaties stellen dat ‘de huidige religieuze slachttechnieken een volwaardig alternatief vormen voor verdoving en perfect verenigbaar zijn met de eisen van volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn’.

De Conferentie van Europese Rabbijnen en het Joods Wereldcongres sluiten zich nu bij de twee grootste moslimorganisaties van het land aan.

De Conferentie van Europese Rabbijnen roept de nazitijd in herinnering, toen de joodse slacht ook verboden was. Deze uitspraak ‘brengt België in hetzelfde rijtje met die paar andere landen waarvan het verbod op shechita (de onverdoofde joodse slacht, red.) dateert uit het nazi-tijdperk’.

‘Door onverdoofde religieuze slacht te verbieden heeft het Belgische Grondwettelijk Hof een potentiële eindhindernis opgeworpen voor het voortbestaan ​​van het Joodse gemeenschapsleven in Europa’, stelt het Joods Wereldcongres.

Vorig jaar nog zei het Europees Hof van Justitie dat het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten, dat in 2019 is ingesteld, geen inbreuk op het Europees recht en de vrijheid van religie behelst.

- Advertentie -