14.5 C
Amsterdam

België: onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden Israëlisch-Belgische soldaat

Lees meer

Het Belgisch openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar een Belgische soldaat in Israël, die mogelijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd.

Het gaat om een man met een dubbele nationaliteit – naast de Belgische heeft hij ook de Israëlische nationaliteit – afkomstig uit Ukkel, vlak bij Brussel. De man vecht in Israël voor de sluipschutterseenheid Refaim. Op 4 oktober kwam dankzij een reportage van de Palestijnse journalist Younis Tirawi aan het licht dat deze eenheid schiet op ongewapende Palestijnse burgers.

In de reportage interviewt Tirawi een Amerikaans lid van de eenheid, die Gaza vergelijkt met Sodom, de stad die God volgens het Oude Testament vernietigde vanwege haar zonden. Hij vergelijkt de Palestijnen met Amalekieten, de eeuwige vijanden van de Joden, en geeft toe ongewapende burgers neer te schieten, bijvoorbeeld wanneer zij proberen een lichaam op te halen. In de reportage zijn ook beelden van dit handelen te zien.

Nadat Tirawi de reportage op sociale media had gedeeld, werd het opgepikt door de Belgische krant de Morgen, waardoor de deelname van het Belgische lid onder de aandacht kwam. Op 17 oktober 2024 diende de Belgisch-Palestijnse Vereniging een strafrechtelijke klacht in tegen de Belgische burger.

Een dag later kondigde het openbaar ministerie een onderzoek aan. De Belgische minister van Justitie, Paul Van Tigchelt, verklaarde dat België hierbij zal samenwerken met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hoewel België Israëls recht op zelfverdediging erkent, moet het land zich houden aan het internationaal humanitair recht, aldus de minister.

De sluipschutterseenheid Refaim, ook wel ‘de Ghost’ genoemd, werd in oktober 2023 opgericht en bestaat uit 21 leden, waaronder 3 Amerikanen, 2 Fransen, een Duitser en een Italiaan. De eenheid is onderdeel van het Israëlische leger.

- Advertentie -