15.8 C
Amsterdam

België: zaak tegen extreemrechtse beweging Schild & Vrienden begonnen

Lees meer

Gisteren is in Gent de rechtszaak begonnen tegen de extreemrechtse Vlaamse jongerenbeweging Schild & Vrienden.

Het parket was een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Schild & Vrienden na een uitzending van het Vlaamse onderzoeksjournalistieke tv-programma Pano uit 2018. Daarin bleek dat in besloten chatgroepen van de beweging racistische en antisemitische berichten werden gedeeld. Volgens de jeugdbeweging gaat het slechts om moppentapperij.

Drie verdachten waren aanwezig bij de zitting van gisteren. Schild & Vrienden-leider Dries Van Langenhove (foto), die in het Belgische parlement zit voor Vlaams Belang, liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat.

In totaal staan twaalf Schild & Vrienden-leden voor het beklaagdenbankje. Ze worden verdacht van het ‘aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld en dat op basis van racisme en xenofobie’ het verspreiden van ‘denkbeelden die gegrond zijn op rassuperioriteit of rassenhaat’, het rechtvaardigen van de Holocaust en inbreuken op de wapenwetgeving, met name de verkoop van pepperspray (enkel Van Langenhove).

Van Langenhove was in 2018 aanwezig op de jaarlijkse Forum voor Democratie-Zomerschool. De partij zei later ‘dat hij niet tot de zomerschool was toegelaten indien de zaken waarvan hij wordt beschuldigd als feiten bij ons bekend waren geweest’.

In maart heeft het Belgische parlement de parlementaire immuniteit van Van Langenhove opgeheven.

Gisteren vond de zitting plaats in de Belgische raadkamer. Dat orgaan doet geen uitspraak, maar beslist tegen welke verdachten er voldoende aanwijzingen zijn om voor de rechter te komen. Die beslissing wordt medio juli bekendgemaakt.

- Advertentie -