17.3 C
Amsterdam

Belgische advocaten richten ‘Turkije-tribunaal’ op om schending rechten

Lees meer

Het Belgische advocatenkantoor Van Steenbrugge Advocaten (VSA) uit Gent heeft een heus ‘Turkije Tribunaal’ opgericht om een oordeel te vellen over de mensenrechtenschendingen in Turkije.

Turkije maakt zich schuldig aan onder meer martelingen, ontvoeringen, oneerlijke processen en het knevelen van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Van 21 tot 25 september zal in het Zwitserse Genève het ‘proces’ plaatsvinden.

Alle documenten, alle getuigenverklaringen en het oordeel van de rechters zullen worden gepubliceerd, schrijft VSA in een verklaring. VSA heeft eerder voor het VN-Mensenrechtencomité verschillende zaken voor Turkse burgers behandeld.

Mensenrechtenexperts en -organisaties zullen als verslaggevers dienen en rapporten aan het ‘Turkije-tribunaal’ verstrekken. De groep brengt verslag uit over foltering, straffeloosheid, rechtsbijstand, medische hulp aan mensen in de gevangenis of in hechtenis, gedwongen verdwijningen, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Het Turkije Tribunaal, geregistreerd in Brussel als non-profitorganisatie, bestaat uit de initiatiefnemers, een stuurgroep, het tribunaal zelf, het personeel en de verslaggevers en wordt gefinancierd via crowdfunding.

De mensenrechtensituatie in Turkije is onder president Erdogan verslechterd, vooral na de mislukte staatsgreep van  juli 2016. Van alle landen die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) hebben ondertekend is Turkije met stip de grootste mensenrechtenschender.

- Advertentie -