22.9 C
Amsterdam

Belgische minister: spionnen Marokko actief in Grote Moskee Brussel

Lees meer

De Belgische justitieminister Vincent van Quickenborne dreigt de vergunning voor de Grote Moskee in Brussel in te trekken. De reden: vermeende inmenging vanuit Marokko in dit belangrijke gebedshuis, melden Belgische media.

Van Quickenborne, lid van de liberale partij Open-VLD, zegt dat ‘de inlichtingendiensten mij melden dat er sprake is van Marokkaanse inmenging en spionage in de Grote Moskee. Marokko probeert op die manier om Belgische moslims naar zijn hand te zetten. En dat is natuurlijk een serieus probleem.’

Het beheer van de moskee is in handen van de Moslimexecutieve, het verkozen vertegenwoordigingsorgaan van de moslims in België. En dat geeft complicaties, want de Belgische inlichtingendiensten zouden hebben ontdekt dat sommigen mensen binnen de Moslimexecutieve Marokkaanse spionnen zijn.

Van Quickenborne: ‘Bepaalde figuren worden rechtstreeks aangestuurd door het Marokkaanse regime. Met andere woorden: men belet dat zich hier een Belgische islam ontwikkelt.’

Als de Grote Moskee in Brussel wil blijven voortbestaan als gebedshuis voor moslims, dan moet ‘er wel eerst schoon schip gemaakt worden’ binnen de Moslimexecutieve, zegt de minister. Hij wil ‘werk maken van een vooruitstrevende islam in ons land, die de banden doorknipt met het buitenland, en die ruimte biedt aan de vele jongeren die hun geloof willen belijden, op een manier die verzoenbaar is met onze samenleving.’

Om zo’n ‘Belgische islam’ te bereiken had de Belgische staat al een imamopleiding gestart, zodat het land op termijn geen buitenlandse imams meer nodig zou hebben. Maar de Moslimexecutieve draagt zorg voor de uitvoering van die opleiding.

Van Quickenborne: ‘Die opleiding is geen groot succes, zacht uitgedrukt. En nu blijkt ze dus ook in de greep van het buitenland. Dus ook daar moeten we ingrijpen.’ In het opleidingsbestuur zou ook iemand zitten met sterke banden met de Turkse overheid, aldus Van Quickenborne.

Kort na de aanslagen in luchthaven Zaventem en de Brusselse metro van 2016 lag de Grote Moskee ook al onder vuur. De toenmalige beheerder, het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICCB), bleek gefinancierd te worden door salafisten uit Saoedi-Arabië. Vorig jaar moest trad het ICCB gedwongen uit de Grote Moskee, waarna het beheer kwam te liggen bij de Moslimexecutieve.

- Advertentie -