11.3 C
Amsterdam

Belgische minister veroordeeld voor inmenging in moslimraad

Lees meer

Een Brusselse rechtbank heeft minister Vincent van Quickenborne (Justitie) veroordeeld. Dit, vanwege zijn optreden tegen ‘Marokkaanse inmenging’ in de Grote Moskee van Brussel.

Bestuurder Salah Echallaoui, die onder druk van Van Quickenborne werd ontslagen als vicevoorzitter van Moslimexecutieve, een overkoepelend moslimorgaan, krijgt een schadevergoeding van vijfduizend euro van de Belgische staat.

In 2020 handelde Van Quickenborne naar een rapport van de Belgische inlichtingendienst over de Grote Moskee, die onder invloed van de Marokkaanse staat zou staan, en riep de Moslimexecutieve op om ‘schoon schip’ te maken. Hoewel de minister Echallaoui niet bij naam had genoemd, werd het vrij snel duidelijk dat het om hem ging. Echallaoui werd dan ook ontslagen.

De rechter oordeelt dat de uitspraken van de minister in strijd zijn met de neutraliteit van de staat, en bovendien onvoldoende onderbouwd.

Moslimexecutieve-voorzitter Mehmet Üstün vindt dat Echallaoui zelf moet beslissen of hij terugkeert als bestuurder of niet. ‘De minister kon hem forceren tot ontslag, maar wij kunnen hem niet forceren om terug te keren.’

Echallaoui zelf is niet bereikbaar voor commentaar, aldus de Vlaamse krant de Morgen.

De Belgische regering laat weten dat minister Van Quickenborne tegen de uitspraak in beroep gaat.

- Advertentie -