16.8 C
Amsterdam

Belgische stad Luik boycot Israël, waarmee het toch al geen banden had

Lees meer

Na Oslo en Barcelona verbreekt ook Luik de banden met Israël. De reden is dat er in Israël apartheid heerst, waarvan Palestijnen het belangrijkste slachtoffer zijn. Saillant detail: Luik had al geen banden met Israël, dus de beslissing is puur symbolisch.

Dat meldt de nieuwswebsite Middle East Eye. Het Belgische Luik is daarmee de derde Europese stad die overgaat tot het boycotten van Israël.

Een motie van de Belgische Arbeiderspartij in de Luikse gemeenteraad beschuldigde Israël van ‘apartheid, kolonisatie en militaire bezetting’ en van ‘systematische schendingen’ van de mensenrechten van Palestijnen.

De Noorse hoofdstad Oslo besloot vorige week geen zaken meer te doen met Israëlische bedrijven die ook actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden of in illegale Joodse nederzettingen. Als reden voeren de Noren aan dat deze bezetting volgens het internationaal recht een oorlogsmisdaad is.

In Barcelona liep een petitie, waarin burgers die stad opriepen alle banden met Israël te verbreken. Deze kreeg ruim vierduizend ondertekeningen. In februari besloot burgemeester van die stad om aan dat verzoek gehoor te geven.

Ook in Amsterdam stond dit onderwerp op de agenda. De hoofdstad besloot in 2015 geen banden aan te gaan met Tel Aviv.

- Advertentie -