14.4 C
Amsterdam

Bellingcat vermoedt afzwaaier uit Gaza

Lees meer

Het is volgens onderzoekscollectief Bellingcat te vroeg om harde conclusies te trekken over de aanval op het Al-Ahli Baptist ziekenhuis dinsdagavond. Maar op basis van beeldanalyse wordt een scenario vermoed waarin het projectiel uit Gaza zelf afkomstig is.

Dinsdagavond vond er een grote explosie plaats in Gaza-stad, waarbij volgens het ministerie van Gezondheid van Gaza honderden mensen om het leven kwamen. De autoriteiten in Gaza wijzen met een beschuldigende vinger naar Israël, dat nu al dagenlang aanvallen op Gaza uitvoert uit wraak voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Het Israëlische leger ontkent het ziekenhuis te hebben aangevallen.

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft nu een onderzoek gedaan. De onderzoeksgroep kon identificeren wat de inslagkrater lijkt te zijn, na analyse van beelden van kort voor en na de inslag. Het is onwaarschijnlijk dat die is veroorzaakt door Israëlische bommen van 500, 1000 of 2000 pond die worden gebruikt in Joint Direct Attack Munitions (JDAM’s).

Gisteravond schoof Bellingcat-onderzoeker Foeke Postma aan bij het actualiteitenprogramma Khalid en Sophie. Hij zei dat het aannemelijk is dat een afzwaaier uit Gaza de explosie heeft veroorzaakt. Op de beelden lijkt de raket niet uit Israël maar uit Gaza zelf te komen. Maar hij zei ook dat het nu ‘te voorbarig is om hier echte conclusies uit te trekken’.

Bellingcat doet op basis van openbare bronnen onderzoek naar de toedracht van rampen en aanslagen. Het onderzoekscollectief hield zich intensief bezig met de ramp naar vlucht MH17, die boven Oekraïne was neergeschoten door een Russische Buk-raket. Volgens Bellingcat waren pro-Russische rebellen verantwoordelijk voor de vliegramp.

- Advertentie -