19.2 C
Amsterdam

Beroemde pianist clasht met Erdogans coalitiepartner: ‘Blijf bij je kunst!’

Lees meer

De bekende Turkse pianist Fazil Say heeft het aan de stok gekregen met politicus van de MHP, een coalitiepartner van president Erdogan.

De pianist nam het op social media op voor Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanbul die lid is van de CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije. Imamoglu dineerde onlangs in een visrestaurant, terwijl Istanbul zucht onder hevige sneeuwval, en kreeg daar veel kritiek op.

‘Het is nepnieuws dat onze burgemeester Ekrem Imamoglu gisteravond in een restaurant is gezien’, grapte Say op Twitter. De waarheid zou zijn dat hij en drie anderen ‘als gekken dansten en dronken in de disco. (…) De persoon die de foto nam is (MHP-leider, red.) Devlet Bahceli.’ Say plaatste ook een foto van zichzelf met Imamoglu en zijn familie.

De grap viel slecht bij Ismail Özdemir, een parlementariër van de ultranationalistische MHP die de coalitiepartner van Erdogans AKP is. Özdemir: ‘Jij bent kunstenaar, blijf bij je kunst…’, twitterde hij. Hij dreigde ook met het openbaar maken van zaken die Say hoegenaamd zouden schaden.

Say antwoordde dat hij hoopt op een betere toekomst voor Turkije, waarin ‘ons paradijselijke land’ veranderen zal ‘in een land waar mensen gelukkig zijn en jonge mensen hoop hebben’.  Turkije kampt nu met een economische crisis door hyperinflatie. Mensen zien hun spaargeld in rook opgaan.

Fazil Say (foto) is een wereldberoemde concertpianist, die ook in Nederland is geweest – onder meer bij Paul Witteman in zijn programma Podium Witteman. Op 29 maart zal hij in het Concertgebouw in Amsterdam te zien en te horen zijn.

De progressieve Fasil Say is niet populair onder conservatieve en religieuze Turken. In 2012 twitterde Say: ‘Ik ben atheïst en trots om dat luid en duidelijk te zeggen’. Ook maakte hij grappen over de islam en citeerde hij een dertiende-eeuws Perzisch gedicht waarin schijnheilige gelovigen op de hak worden genomen. In 2013 werd hij veroordeeld een voorwaardelijke celstraf voor het beledigen van de islam.

- Advertentie -