14 C
Amsterdam

Bestorming Capitool werd van tevoren besproken op extreemrechtse sites

Lees meer

De bestorming van het Capitool werd al van tevoren besproken op websites van extreemrechtse complotdenkers. Dit meldt de Amerikaanse publieke radio-omroep NPR.

Eergisteren werd het Capitool bestormd door extreemrechtse aanhangers van Donald Trump, die wilden verhinderen dat Joe Biden op 20 januari niet wordt geïnaugureerd als de nieuwe president.

Het was al enkele dagen zeer onrustig op extreemrechtse complotwebsites, aldus onderzoeker Jared Holt. Hij onderzocht sociale medianetwerken Parler, Gab en Trump-gerelateerde websites als TheDonald en MeWe. Hierop werd het narratief van Donald Trump gepromoot dat de Democraten de verkiezingen hebben ‘gestolen’.

Op 6 januari trokken deze websites veel meer bezoekers dan anders. Zo kreeg Gab 40 procent meer bezoekers dan normaal. Ook TheDonald werd op die dag opvallend goed bezocht. Veel reageerders op TheDonald pleitten voor het gebruik van geweld.

Maar het waren niet alleen maar de extremistische websites. Op Twitter vond onderzoeksgroep Advance Democracy Inc. meer dan 1.480 berichten van QAnon-gerelateerde accounts, geplaatst tussen 1 en 6 januari, die naar geweld verwezen. Op videoplatform TikTok kregen video’s die geweld promoten honderdduizenden views.

Trumps beweringen dat de verkiezingen ‘gestolen’  zijn, hebben sinds november geleid tot steeds fellere uitlatingen in het Trump-kamp, aldus onderzoeker Jared Holt. In de laatste weken kwam Trump met steeds meer samenzweringstheorieën, waaronder de ongefundeerde beschuldiging dat een bedrijf dat elektronische stemsystemen maakt stemmen voor Trump had geschrapt.

‘Toen werd het echt, echt gek’, zegt Holt. Nadat Trump het beruchte protest van eergisteren in Washington D.C. had gepromoot, ‘interpreteerden veel van zijn extremistische aanhangers dit als een oproep aan hen om in actie te komen.’

Holt en zijn collega’s zagen alternatieve social media zich vullen met berichten die de logistiek voor de demonstratie van 6 januari organiseerden. Ook werden antiregeringsmilities, complotdenkers en wit-nationalisten gemobiliseerd.

- Advertentie -