16.4 C
Amsterdam

Bevolking Canarische Eilanden genetisch verwant aan Marokkanen

Lees meer

Uit onderzoek van de universiteiten van Tenerife en Las Palmas blijkt dat er genetische overeenkomsten zijn tussen de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden en de Berbers, de oorspronkelijke bevolking van Marokko. Zo meldt Marokko.nieuws.nl

Het DNA van veertig oude skeletten op verschillende archeologische sites op de eilanden werd onder de loep genomen. Zo werd ontdekt dat de inheemse Canariërs, die bekend staan als de Guanches, afstammen van de mensen uit de Maghreb, het noordwestelijk deel van Afrika.

De Berbers of Imazighen wonen wijdverspreid in Noordwest-Afrika. Zij leefden vanaf de middeleeuwen eeuw onder het gezag van de Arabische veroveraars. De Berbertaal is lange tijd in Marokko onderdrukt en pas sinds 2011 officieel erkend door de koning.

De studie toont ook aan dat de Guanches genetische gelijkenissen hebben met Europese en Sub-Sahara-Afrikaanse volkeren, die waarschijnlijk het gevolg zijn van vroege migraties van boeren uit Europa naar Noord-Afrika en van contacten met andere mediterrane volkeren tijdens het bronzen tijdperk.

- Advertentie -