13.2 C
Amsterdam

Bewoners Rotterdamse Tweebosbuurt demonstreren voor Tweede Kamer

Lees meer

De gemeente Rotterdam is deze week begonnen met de sloop van delen van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. Vandaag demonstreren bewoners bij het parlement in Den Haag tegen de verdere sloop, die volgens hen racistische elementen bevat.

‘We gaan er staan met spandoeken en borden’, zegt bewoner Mustapha Easaouiyen van de actiegroep Recht op de Stad tegen RTV Rijnmond.

Ook willen de activisten een brief aan demissionair minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) geven met een paar verzoeken, zoals betaalbare huizen, geen huisuitzettingen en zeggenschap voor bewoners.

Easaouiyen hoopt dat Den Haag tegen de gemeente Rotterdam zegt opnieuw met de activisten en bewoners in gesprek te gaan. Hij wijst op de recente brief van een VN-commissie, die stelt dat de sloop van de Tweebosbuurt in strijd is met de mensenrechten.

In Rotterdam worden sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor duurdere woningen die voor veel Rotterdammers onbetaalbaar zijn. De gemeente, gesteund door het Rijk, wil zo Rotterdam aantrekkelijker maken voor mensen met een middeninkomen en hogere inkomens. De sloop van de Tweebosbuurt treft arme bewoners, met vooral een biculturele achtergrond.

De sloop is een gevolg van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), een nationaal programma van de gemeente en het Rijk om ervoor te zorgen dat Rotterdam-Zuid qua opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in twintig jaar zal stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden van Nederland.

Volgens actievoerders bevat het NPRZ racistische elementen. ‘In de NPRZ-nota Handelingsperspectief Afrikaanderwijk uit 2013 wordt expliciet gezegd dat bewoners negatieve associaties hebben bij allochtonen. Het staat er zwart op wit. De advocaat van woningcorporatie Vestia heeft de passage letterlijk overgenomen in de zogenoemde Memorie van Grieven van 21 april 2020, voor een rechtszaak van Vestia tegen de bewoners van de Tweebosbuurt die weigerden akkoord te gaan met de ontbinding van hun huurcontract’, zei Eaisaouiyen eerder deze maand tegen de Kanttekening.

- Advertentie -