16.8 C
Amsterdam

Voedselhulp bereikt Gazanen niet

Lees meer

Meer dan een miljoen mensen in centraal en Zuid-Gaza hadden in augustus geen toegang tot voedselhulp. De noodhulp kon door de slechte omstandigheden in deze gebieden de doelgroep niet bereiken.

Dit meldt UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, op basis van informatie van lokale partners. ‘Aanhoudende vijandelijkheden, onveiligheid, beschadigde wegen, het wegvallen van rechtsorde en toegangsbeperkingen hebben geleid tot kritieke tekorten aan hulpgoederen om de operaties in stand te houden, waardoor het risico op bederf en besmetting van voedselvoorraden door hoge temperaturen is toegenomen.’

De vooruitzichten voor de komende maand zijn niet veel beter. ‘De partners hebben niet voldoende voedselvoorraden om voor de tweede maand op rij aan de behoeften te voldoen en zullen slechts één voedselpakket kunnen verstrekken aan gezinnen in het midden en zuiden van Gaza tijdens de distributiecyclus in september’, aldus UNRWA.

De voedselrantsoenen van de VN zouden in theorie moeten voldoen aan de minimale energie-, eiwit-, vetbehoeften van de bevolking voor lichte fysieke activiteit. De hulporganisatie geeft echter aan dat het steeds minder in staat is om in deze behoeften te voorzien. In augustus hebben lokale keukens 30 procent minder maaltijden kunnen bereiden dan in juli. Dit komt onder meer doordat keukens noodgedwongen moesten sluiten of verplaatst werden door het Israëlische leger.

Polio-uitbraak

Naast voedselhulp is UNRWA momenteel betrokken bij de vaccinatie tegen polio. Gisteren is de vaccinatiecampagne in Zuid-Gaza begonnen, nadat in Centraal-Gaza 187.000 kinderen onder de tien jaar waren gevaccineerd. Het doel is om in Zuid-Gaza 340.000 kinderen te vaccineren.

Om de laatste fase van de vaccinatiecampagne uit te voeren, is blijvende toegang tot de gebieden nodig, stelt de hulporganisatie. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldde gisteren echter dat het Israëlische leger weigert de medische teams in bepaalde gebieden in het zuiden van Gaza te coördineren, aldus Al Jazeera.

Door de barre omstandigheden in Gaza is de ziekte onlangs uitgebroken, een ontwikkeling waar de Wereldgezondheidsorganisatie zich ernstig zorgen over maakt. Volgens de WHO is een vaccinatiegraad van 90 procent nodig om de huidige uitbraak van polio in te dammen en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

- Advertentie -