14.5 C
Amsterdam

Bezorgde D66’ers manen Kamerfractie: vang migranten Griekse kampen op

Lees meer

Nederland moet vluchtelingen uit de Griekse kampen per direct opvangen, schrijven ruim tachtig prominente D66-leden in een brief aan D66-Kamerleden Maarten Groothuizen en Rob Jetten. Aanleiding van hun schrijven is de ramp in het vluchtelingenkamp Moria.

Onder de 87 ondertekenaars van de brief aan de D66-Kamerfractie bevinden zich oud-partijleider Jan Terlouw, oud-minister Roger van Boxtel, oud-Kamerlid Boris van der Ham en Leonie Janssen, voorzitter van de D66-jongerenbeweging. Initiatiefneemster van de actie is Martine Bults van D66 Amsterdam-Zuid.

Op het Griekse eiland Lesbos zijn duizenden vluchtelingen dakloos geraakt, nadat in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand uitbrak in het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria. Hierdoor gaan in Europa opnieuw stemmen op om meer vluchtelingen op te vangen.

Op dit moment zitten veel vluchtelingen vast in Griekenland en Turkije, omdat de EU na de vluchtelingencrisis van 2015 liever niet nog meer vluchtelingen en andere migranten wil opnemen.

‘De situatie in kamp Moria op Lesbos was al onhoudbaar – het gebrek aan hygiëne, de overbevolking en de verschrikkelijke omstandigheden waar vluchtelingen zich in bevinden, leiden tot veel menselijk leed. D66 maakt zich sterk voor een Europees herverdelingsplan om vluchtelingen op de Griekse kampen per direct te huisvesten. De nood is nog hoger geworden. Tot een structurele oplossing door alle lidstaten is goedgekeurd, moet Nederland verantwoordelijkheid tonen en het voortouw nemen bij de opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen in Nederland.’

D66 zit met ChristenUnie, CDA en de VVD in de coalitie. Bij die laatste twee partijen bestaat vooralsnog weinig animo om meer vluchtelingen op te nemen. Wel heeft minister Sigrid Kaag (D66, Ontwikkelingssamenwerking) een miljoen euro gedoneerd voor noodhulp aan Griekenland.

Opiniemaker Sywert van Lienden, die meeschrijft aan het verkiezingsprogramma van het CDA, beweerde gisteren op Twitter dat de branden in Moria zelf waren aangestoken en dat de brandweer werd gehinderd bij het bluswerk. Volgens Van Lienden probeerde ‘deze groep’ met geweld te forceren dat de EU meer vluchtelingen opneemt. ‘Hier moet je nimmer aan (willen) toegeven’, aldus Van Lienden. Zijn ongezouten mening leidde op Twitter tot de nodige ophef.

- Advertentie -